© 2017 by Vergeet niet de Hoekjes. 

February 8, 2018

Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

Wij spraken met het AD

February 8, 2018

 

Prullenbakken, lantaarnpalen, bushokjes; normaal niet de meest aantrekkelijk voorwerpen uit de Utrechtse binnenstad. Maar zeven items van dit zogenoemd 'straatmeubilair' worden opgeknapt. ,,We willen benadrukken hoeveel moois Utrecht te bieden heeft", vertelt Anke Straten van de organisatie achter 'Vergeet niet de hoekjes'.

 

Anke Straten, Fleur Mulder en Anne Melinga, drie studenten van de opleiding Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht begonnen het project 'Vergeet niet de hoekjes' vanuit hun opleiding. ,,We wilden straatmeubilair opknappen", zegt Anke enthousiast. ,,Het gaat om voorwerpen die op straat staan omdat ze een functionele waarde hebben." De gemeente zag wel wat in dit project, en nu wordt het schoolproject daarom daadwerkelijk uitgevoerd.
 

Waarom hadden jullie dit plan bedacht?
 

,,Utrecht heeft zoveel moois te bieden, maar het Utrechtse straatbeeld mag wel wat spontaner en vrolijker. We wilden daarom de voorwerpen die toch al op straat moeten staan, leuker maken. En daarmee willen wij de link houden met Utrecht. De kunstenaars die aan de slag gaan met de objecten hebben voor het ontwerp allemaal gekeken naar de buurt waar het staat, wat voor geschiedenis er op die plek is en wat het object voor functie heeft. Zo willen we met het eindresultaat ook bijdragen aan de buurt. De voorwerpen die we opknappen staan allemaal in de binnenstad, maar welke we precies gaan opknappen, verklappen we nog niet. Zo vrolijken we de binnenstad op.
 

Waarom zo mysterieus?
 

,,Een ander doel van het project is om jonge makers te presenteren aan het werkveld. We hopen met het 'verrassingseffect' meer aandacht te krijgen voor het project en de kunstenaars. We willen voorbijgangers verrassen. Daarom beginnen we ook vaak pas met het aanpakken van een object als het schemerig wordt. Na de spits, uit de drukte. Zo staat er de volgende ochtend 'ineens' een kunstwerk."
 

Een aantal voorwerpen is al beschilderd. De prullenbak op het Vredenburg voor de kledingwinkel WE bijvoorbeeld. Wat voor reacties krijgen jullie daarop?
 

,,Soms komen voorbijgangers naar ons toe zo van: 'He, wat ben je aan het doen? Het is illegaal om hier graffiti te spuiten hoor.' Maar als we dan uitleggen wat we doen, vinden ze het toch wel leuk. En de meeste mensen zijn echt heel enthousiast."
 

Als de kunstwerken af zijn, zijn ze te bekijken op vergeetnietdehoekjes.com. Of gewoon in de stad.

 

Bekijk het hele artikel op:
https://www.ad.nl/utrecht/studenten-toveren-utrechts-straatmeubilair-om-tot-kunstzinnige-pareltjes~a5d617e1/

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square